Kolimas stāsti

Cena citās grāmatnīcās EUR 12,00

240 lappuses

Faila formāts: PDF

Tie ir stāsti par padomju represijās cietušajiem un pārbaudījumiem, ko viņi piedzīvoja nometnēs: badā, aukstumā un pazemojumos cilvēkā spēja saglabāties vien zemākie instinkti.

Tulkojums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Krievijas cilvēktiesību organizācijas "Memorial" atbalstu. Ieskatu rakstnieka biogrāfijā sniedz vēsturnieks un Varlama Šalamova pētnieks Sergejs Bondarenko, izdevumu papildina izsmeļoši komentāri un ilustratīvs materiāls, kas ļauj izprast Kolimā ieslodzīto reālijas.

Grūti iedomāties patiesāku liecību baisajai Staļina sistēmai par Varlama Šalamova "Kolimas stāstiem". Cilvēka dzīvības bezvērtība un nāves ikdienišķums tajos izgaismotas kopā ar izmisīgu izdzīvošanas spēju un cilvēcības saglabāšanas piepūli. Skaidrīte Lasmane, LU emeritētā profesore

Par autoru

Varlams Šalamovs (1907–1982) – krievu rakstnieks un dzejnieks, kurš pasaulē zināms ar padomju darba nometnēm un represīvajai sistēmai veltītu prozu un publicistiku. 1929. gadā Šalamovu arestēja par dalību pagrīdes trockistu grupā, un triju gadu sodu viņš izcieta darba nometnē Višlagā, Urālos. Pēc aresta 1937. gadā sodu “par kontrrevolucionāru trockismu” viņš izcieta smago darbu nometnē Kolimā. Trešo reizi Šalamovu apsūdzēja 1943. gadā – atkal netaisnīgi, šoreiz “par pretpadomju aģitāciju”. 1946. gadā Šalamovs sāka strādāt par feldšeri un 1956. gadā atgriezās Maskavā.

 

Draugiem Facebook Twitter Google+